Een warm dorp met een hart en groene ruimte voor mensen, klaar voor de toekomst!

Welkom op de programmapagina van Groen Boortmeerbeek! Hier ontdek je onze visie en plannen voor een duurzamer, socialer, rechtvaardiger en veiliger Boortmeerbeek. Met concrete voorstellen willen we onze gemeente groener, leefbaarder en inclusiever maken.

We bundelen onze voorstellen rond zes thema's

1. Een zorgzaam dorp met een kloppend dorp

2. Wonen in een groene omgeving

3. Een klimaatbestendige gemeente

4. Veilig verkeer en mobiliteit

5. Solidariteit over grenzen heen

6. Goed gemeentelijk bestuur

Samen met jou willen we bouwen aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn, met aandacht voor natuur, klimaat, mobiliteit en gelijke kansen en inclusiviteit. Hoe onze gemeente eruit ziet, hoe groen, veilig en gezond ze is, dat kan jij mee bepalen bij de verkiezingen van 13 oktober

Lees verder en ontdek hoe we samen de uitdagingen van morgen kunnen aanpakken!

Of lees ons programma HIER

Help jij onze gemeente groener kleuren? 

Een zorgzaam dorp met een hart voor mensen! 

Als Groen streven we naar een inclusieve en leeftijdsvriendelijke gemeenschap waar iedereen zich welkom voelt. We creëren natuurlijke speeltuinen en veilige fietspaden voor ouders met jonge kinderen, en onderzoeken de mogelijkheid van een gemeentelijk kinderdagverblijf. Voor jongeren richten we chillruimtes op en voeren we een jongerenbevraging uit om hun behoeften te begrijpen. We bieden financiële steun aan jeugdbewegingen en aandacht voor mentaal welzijn. Voor ouderen is er een lokaal dienstencentrum voor ondersteuning en ontmoeting, met extra aandacht voor mantelzorg en alternatieve woonvormen. We versterken sociale cohesie door buurtontmoetingsnetwerken en werken samen met buurgemeenten voor een divers cultuuraanbod. Tot slot verbeteren we sportinfrastructuur en breiden we sportfaciliteiten en evenementenweides uit.


Een klimaatbestendig en duurzame gemeente met een hart voor natuur!

Groen investeert in hernieuwbare energie, lokaal ondernemen en groene mobiliteit voor een duurzame toekomst. Ons klimaatactieplan verkleint de ecologische voetafdruk in samenwerking met partners. Zonnepanelen op openbare gebouwen verminderen CO₂-uitstoot en kosten, waarbij inwoners kunnen investeren. We plannen rioleringswerken en onderzoeken het gebruik van rioolwater voor energie. Initiatieven zoals een babytheek, kringwinkel en fietsbibliotheek bevorderen hergebruik. Daarnaast introduceren we deelfietsen en ontwikkelen we elektrische deelauto's. We streven naar een klimaatneutrale gemeente tegen 2040, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.

Veilig verkeer en groene mobiliteit 

Veilige schoolomgevingen en fietspaden zijn essentieel voor onze mobiliteit en leefomgeving. We streven naar meer oversteekplaatsen, lagere snelheidszones en een verbeterd openbaar vervoer om lokale winkels snel en veilig te bereiken.

Voor veiligere wegen willen we inwoners betrekken bij verkeersbeslissingen en een mobiliteitsraad oprichten. We steunen het verkeersleefbaarheidsplan van 2020 en willen dit evalueren, met aandacht voor knips en parkeeropties.

Onze voorstellen omvatten snelheidscontroles, nieuwe fiets- en wandelroutes, en samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer voor veiligere wegen.

Goed gemeentelijk bestuur

Bij Groen staat een transparant en rechtvaardig bestuur centraal, waarbij rekening gehouden wordt met de feedback van elke inwoner. Het gemeentepersoneel speelt hierbij een belangrijke rol en willen we daarom versterken.  Het is voor ons van groot belang dat er geluisterd wordt naar de noden van de inwoners en hiermee rekening gehouden wordt in het beslissingsproces. 

 Solidariteit over grenzen heen 

Bij Groen Boortmeerbeek geloven we in een sterk mondiaal solidariteitsbeleid. De uitdagingen waarvoor we vandaag staan omtrent de klimaatsveranderingen, maar ook ongelijkheid en migratie houden niet op aan onze gemeentegrenzen. Het is belangrijk dat we iedereen de nodige ondersteuning bieden en een aangename gemeenschap creëren. 

Een gemeente is geen eiland. Als welvarende gemeente willen we solidair zijn met mensen die het moeilijker hebben, in onze eigen gemeente en ook daarbuiten.

  • Daarom staan we voluit achter het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) dat vluchtelingen opvangt en blijven we het gemeentebestuur vragen om toe te treden tot het netwerk van Solidaire Gemeenten.
  • Als alle gemeenten een klein aantal vluchtelingen opnemen, in functie van hun draagkracht, is dat een meerwaarde voor hun integratie. In een kleinere gemeenschap is het immers gemakkelijker om te integreren dan in een opvangcentrum of grote stad.
  • Ook het sensibiliseren van inwoners rond migratie en het opvangen van mensen op de vlucht door middel van lezingen, infoavonden, het inrichten van bv. een multiculturele tafel waar we van elkaars cultuur kunnen proeven. oefenen, maar ook blijven samenwerken met buurgemeenten wat we nu al doen bv. Het Afrika Filmfestival.
  • De Noord-Zuid raad is een van de gemeentelijke adviesraden. Omdat onze gemeente niet enkel solidair is met het zuiden, willen we met hen bekijken of er een naamswijziging kan komen naar Mondiale raad.
  • Onze gemeente is n van de weinige gemeenten die nog geen Fairtrade label heeft. Daar willen we verandering in brengen en zo kleinere boeren in het zuiden ondersteunen.
  • Hieraan gekoppeld willen we ook deelnemen aan de week van de duurzame gemeente, die inwoners sensibiliseert en hen laat kennis maken met duurzame producten.
  • We willen in samenspraak met de Noord-Zuidraad bekijken of een wereldfeest met bv. een langste wereldbuffet tafel tot de mogelijkheden behoort.